Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wilke: 'Ik vroeg 5 boze volgers waarom ze mijn artikel ‘godslastering’ vinden en dit leerde ik daarvan'

30 april 2024 · Leestijd 6 min

Heb er slecht van geslapen, maar misschien is dat terecht. Ik was best trots op mijn artikel over het karakter van Jezus dat gisteren online kwam op onze Instagram en deze website met de titel ‘Wist jij dat Jezus ‘feestbeest’ werd genoemd?’ Het duurde niet lang tot de eerste reacties binnenkwamen: ‘Pure godslastering!’, ‘respectloos naar God’, ‘walgelijk dit artikel!’. Ik voelde me gekwetst, want ik houd van Jezus en schreef dit artikel juist om jullie te inspireren dit ook meer te kunnen doen, maar was ook benieuwd… Waarom reageren jullie zo boos, wat zit daarachter?

Als je het hebt gemist, dit is de post op Instagram waar deze reacties op kwamen:

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Laat ik eerlijk zijn: het eerste wat ik vaak doe als jullie negatief reageren op iets wat ik met liefde heb gemaakt, is in de verdediging schieten. Ik denk dan: ‘Tja, ik kan ook niet iedereen tevreden houden’ of ‘ze hebben vast alleen de titel gelezen en zijn toen boos geworden’ of ‘mensen hebben ook altijd wat te zeuren op social media’. Mijn ervaring is dat dit soms ook klopt. Het is als redacteur bij BEAM kwetsbaar om online dingen over je persoonlijke geloof te delen en je moet dan ook een beetje een dikke huid hebben zodat niet elke negatieve comment je kan raken.

Maar onder deze post was het anders: het was niet één iemand die zat te trollen met een anoniem account, maar het waren meerdere mensen die met stevige taal en oprechte bezorgdheid reageerden. Ik ben over mijn trots heen gestapt en heb vijf van jullie een persoonlijk bericht gestuurd:

Comment artikel Jezus

Dit is wat ik leerde van de reacties:

Lees hier nog even het hele artikel terug wat gisteren online kwam als je dat nog niet hebt gedaan:

Wist jij dat Jezus ‘feestbeest’ werd genoemd?

Lees ook over:

Wist jij dat Jezus ‘feestbeest’ werd genoemd?

1.  Het woord ‘feestbeest’ schiet in het verkeerde keelgat

Ik geloof met mijn hele hart dat Jezus de zoon van God is, dat hij heilig is en dat hij respect verdient. Ik bid elke dag tot hem, geloof dat hij mij heeft gered en dank hem daarvoor. De laatste tijd ben ik wat meer gaan kijken naar de mens die Jezus was toen hij op aarde rondliep, want ik wil zo graag meer en meer leven zoals Hij dat deed. Het valt mij daarin op dat hij heel dichtbij mensen wil komen, zo dichtbij dat de mensen van die tijd hem ervan beschuldigen dat hij een ‘veelvraat’ en een ‘dronkaard’ is. Dat ís hij niet, uiteraard, maar de mensen die dat wél zijn, voelen zich blijkbaar toch welkom bij hem en gaan graag met hem om.

Feestbeest reactie

Deze informatie (uit Lukas 7) leert mij iets over Jezus' karakter: Hij heeft iets speels, maakt gebruik van humor en voert niet alleen maar serieuze gesprekken over serieuze onderwerpen. Dat helpt mij om tijdens het bidden dichterbij Jezus te komen en zelf een fijner mens te worden voor mensen die andere keuzes maken dan ik zou doen. Mijn vrije vertaling van ‘veelvraat’ en ‘dronkaard’ (want hoeveel van jullie gebruiken die woorden nog?) is het woord ‘feestbeest’. Niet de beste keuze, want dat is waar veel mensen boos van werden. Hierin had ik meer nuance willen aanbrengen en ben ik op de afbeelding op Instagram ook te kort door de bocht gegaan. Hier koos ik namelijk voor de titel: ‘Wist jij dat Jezus een feestbeest was?’ in plaats van voor de wat langere: ‘Wist jij dat Jezus ‘feestbeest’ werd genoemd?’ waar ik op de site wel voor koos. Het voelde voor mij als detail (want natuurlijk is Jezus geen dronkaard, dat weten we allemaal), maar door in gesprek te gaan met volgers begreep ik dat dat woord op die manier geen handige keuze was. Daar baal ik van en dat doe ik een volgende keer sowieso anders.

2. Blijf in gesprek

Door via DM en telefonisch met jullie in gesprek te gaan over dit artikel, komt het wederzijdse begrip weer een beetje terug. Als je als volger of voorbijganger onder een artikel van BEAM beweert dat ‘we jongeren regelrecht naar de hel sturen en dondersgoed weten wat we aan het doen zijn’ is dat niet waar en ook echt niet oké. Met dat soort woorden doe je mij als schrijver en als medechristen tekort. Je mag het oneens zijn met de manier waarop ik iets op papier heb gezet. Dat begrijp ik na m’n gesprekjes met jullie wat beter en ik baal van sommige keuzes die ik heb gemaakt, maar het gaat wel erg ver om zonder gesprek mijn intenties zo hard te veroordelen.

Godslastering

In het persoonlijke contact met volgers gaf ik aan wat me kwetste en ik merkte dat de toon van ons gesprek daardoor veranderde. We probeerden elkaar te begrijpen in plaats van elkaar ‘af te maken’ in de comments. Een leerpunt voor mij: Maak iemand die kritisch is niet de vijand, maar besef dat je in hetzelfde team zit (team ‘enthousiast over Jezus’) en stel vragen om de ander beter te begrijpen.

Zo had ik een kort, maar fijn telefoongesprek met een volger:

Normale conversatie

Hoe nu verder?

Ik blijf onderzoek doen naar het karakter van Jezus en daarover schrijven. Er komt later een deel twee van dit artikel over Jezus waar ik bovenstaande geleerde lessen in mee wil nemen. Een tweede kans dus… Klinkt als iets wat goed past bij het karakter van Jezus!

Voor iedereen boven de 18 jaar die dit artikel wél leest:

Ik ontdekte dat iedereen die ik een DM stuurde naar aanleiding van hun felle reactie op Instagram qua leeftijd niet meer op de middelbare school zit. Dit terwijl dat wel de jongeren zijn waar ik het artikel voor had geschreven (en waar BEAM alle content voor maakt). Een punt van aandacht voor de mensen die niet meer op de middelbare school zitten, maar ons wel willen blijven volgen: Natuurlijk moeten de verhalen die we over Jezus vertellen kloppen, spreek ons daar vooral op aan (op een normale, respectvolle manier). Geef ons tegelijkertijd ook de vrijheid om het vertellen over Jezus in taal te doen die doorgewinterde gelovigen zelf niet zouden kiezen. Ook in Jezus’ tijd waren er (vaak juist religieuze) mensen die schrokken van de onrust die hij samen met z’n jonge volgelingen veroorzaakte. Geef ons de kans om dat voorbeeld met vallen en opstaan te volgen.

Waarom BEAM niet zegt wat een christen wel of niet mag

Lees ook over:

Waarom BEAM niet zegt wat een christen wel of niet mag

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡